Интересно
Уроци по шах за деца

Уроци по шах за деца

Уроци по шах за деца. Как да научите децата си на шах (и защо това е страхотна идея)? Има много причини да научите децата си как да играят шах. Прекарването на време заедно по общи интереси може да засили връзката ви един с друг, да подпомогне личностното израстване и самочувствие на вашето дете и дори да повиши неговите STEM умения. Важното е, че може да бъде и много забавно!

Уроци по шах за деца

Разбира се, колко сериозно приемате ученето и докъде ще стигне шахматното пътуване на вашето дете зависи от много различни фактори. Ако те се стремят да станат най-младите гросмайстори в света, вероятно ще трябва да наемете професионален треньор по шах в даден момент. В повечето ситуации обаче трябва да има много знания, които да споделите с децата си – особено ако тепърва започват.

Ето важни съвети как да научите децата си на шах ефективно, докато се забавлявате в процеса.

Преподаване на шах на деца: ръководство стъпка по стъпка

  • Бъди позитивен.
  • Бъди търпелив.
  • Нека да е забавно.
  • Задайте структура.
  • Насърчавайте независимото учене.
  • Използвайте онлайн ресурси.
  • Направете шаха социална дейност.
  • Празнувайте постиженията.

1) Останете позитивни.

Научаването на ново умение може да бъде разочароващо. Важно е да сте позитивни и окуражаващи, когато учите децата как да играят шах. Загубата или неразбирането на нещо може да бъде по-скоро възможност за учене, отколкото пречка или разочарование. Напомнете им, че най-великите играчи в света са загубили хиляди игри и похвалете децата си, когато анализират своите игри и открият решения или алтернативни ходове, които биха могли да играят вместо тях.

2) Бъдете търпеливи.

Рим не е построен за един ден и децата не са изградени с вродено разбиране за шахматните фигури и как се движат (ако вашето новородено инстинктивно премести коня в L-образна форма, моля, намерете най-близкия клуб по шах и го запишете незабавно ). Децата Ви ще правят грешки. Всяка нова концепция и тактика ще отнеме известно време, за да потъне напълно чрез практика и постепенно разбиране. Не се опитвайте да прибързвате с няколко концепции наведнъж и се опитайте да се съсредоточите върху едно нещо наведнъж. Вашите деца ще ви благодарят приблизително 25 до 30 години по-късно.

3) Нека бъде забавно.

Поддържането на нещата забавни е важно за всички участници. Освен че насърчава децата да обичат шаха, като го свързват със забавления, това е и просто най-добрият начин да задържите вниманието им. За щастие децата обичат игрите и точно това е шахът. Използвайте тяхната невропластичност във ваша полза и ги накарайте да се забавляват колкото е възможно повече, докато учат шах в ранна възраст – информацията е много по-вероятно да остане, което им дава солидна основа за бъдещето. Това също означава, че прекарвате много време един на един заедно, което е нещо, което те ще помнят завинаги.