Интересно
Консултация за детски сън и създаването на граници

Консултация за детски сън и създаването на граници

Консултация за детски сън и създаването на граници. Много семейства откриват, че децата им се разстройват точно преди лягане. Те изтичват от банята след баня/миене на зъбите и се превръщат във въртящи се дервиши. Това кара родителите да се вълнуват и разочароват.

Те прилагат всякакви стратегии, за да накарат децата си да се успокоят и да влязат в спалнята си. Те убеждават/убеждават, заплашват, предлагат подкупи/награди (което между другото е едно и също нещо), като всичко това само засилва дисрегулацията на детето, тъй като се превръща в голяма игра на преследване.

Консултация за детски сън и създаването на граници

Не давайте възможност на детето ви да се претовари. Направете ясно правило във вашата рутина, че отивате направо от банята в спалнята. Затворете вратата, за да осигурите граница, докато четете книга. Може би намалете светлините, за да създадете мека, успокояваща атмосфера, която да помогне на ума и тялото на вашето дете да се успокоят – по-добре да му позволите да заспи, когато е време за гасене на светлините.

Нека вашето дете знае точно какъв ще бъде планът

Какъвто и план да измислите, най-важното е да сте любящи, ясни и последователни. Когато детето ви го губи, то има нужда да бъдете неговата скала и да останете любящи и присъстващи дори въпреки неговите протести и ярост. Когато правилата продължават да се променят, това предизвиква объркване: децата не знаят какво да очакват или къде са границите. Те продължават да тестват, за да видят къде е порестата, „сива“ зона, която могат да използват.

Не забравяйте, че децата са стратегически, а не манипулативни – те се опитват да ви върнат в стаята си, а не да ви подлудят. Така че отделете необходимото време, за да разработите план, който смятате, че можете да приложите. Разиграйте всички възможни сценарии в главата си и се уверете, че се чувствате готови да поддържате ограничението, независимо колко силно протестира детето ви. В противен случай е по-вероятно да се провалите и цикълът продължава.