Услуги
Ремонтиране и циклене на паркет

Ремонтиране и циклене на паркет

Дървеният паркет е красив, но повредените блокове могат да бъдат проблем. За невидими ремонти сменете повредената дървесина с подходяща паркетна плочка.

Инструменти за ремонтиране и циклене на паркет:

 • Бормашина или скоба и бит
 • Остро длето
 • Чук
 • Клещи с игла
 • Шпакловка
 • Резачки за тел
 • Назъбен разпределител или малка чиния за смесване и пръчка за разбъркване
 • Отпадъчен дървен блок
 • Тежести

Материали за ремонтиране и циклене на паркет:

 • Подходящ готов паркет
 • Средно зърнеста шкурка
 • Лепило за плочки или епоксиден цимент
 • Дърводелско лепило
 • Плат
 • Полиране или восък

Време: Около 1/2 час на блок

Ремонтиране и циклене на паркет. За да замените повредената част от паркета, използвайте подходяща готова плочка. Ако не можете да получите готова плочка, завършете новата плочка, за да съответства, преди да я инсталирате. Използвайте цялата плочка или едно парче от модула, според изискванията; заменете възможно най-малка площ.

Премахване на повредената дървесина

Първо отстранете повреденото парче дърво. Ако цялата плочка или модул е ​​повредена, направете редица големи дупки през блока, срещу зърното, със свредло или скоба и накрайник. Пробийте напълно през повредения блок, но не и в подовата настилка под него. След това с остро длето и чук внимателно разцепете блока и повдигнете парчетата. Уверете се, че не повредите околните парчета дърво.

Повечето паркетни плочки се държат заедно с фуги тип „език и канал“. От набраздените страни внимателно издърпайте парчетата от блока върху съседните езици. Ако набраздените страни залепнат, използвайте длетото, за да изрежете само горната страна на жлеба; внимавайте да не повредите езиците на допиращите се парчета. От страните на плочката с езичета внимателно издърпайте езика, който държеше повредения блок към следващата плочка. Ако парчето език залепне, отрежете го с длетото и след това внимателно извадете отрязаното парче.

Ако само едно парче от паркетна плочка или модул е ​​повредено, отстранете само това парче. С остро длето и чук разцепете много внимателно повреденото парче и издърпайте треските. Ако частите на модула се държат заедно чрез тел, дръжте повреденото парче дърво с клещи с игла; изрежете шлица с резачки за тел, за да освободите повреденото парче.

Подмяна на повредената дървесина

След като премахнете повреденото парче дърво, подгответе празнината за резервното парче. Изстържете подовата настилка, за да премахнете останалото лепило; уверете се, че всички части на старото парче дърво са премахнати. Ако изрежете шпонка от тел, за да премахнете старото парче, отрежете отрязаните краища и ги почукайте леко с чук, за да изравните острите върхове на жицата. За да замените повреденото дърво, използвайте цяла подходяща плочка или едно парче от подходяща единица. Ако използвате цяла плочка, съпоставете назъбените и набраздени ръбове с околните плочки. С остро длето и чук внимателно отрежете стърчащите долни ръбове на набраздените страни; новата плочка ще пасне върху допиращите се езици, вместо да се заключва около тях. Тествайте плочката за прилягане, за да сте сигурни, че сте изрязали достатъчно.

Ако използвате едно парче от съответстваща единица, внимателно я разглобете, за да отстраните желаното парче дърво; ако е необходимо, отрежете жицата, която държи парчето в устройството. Подрежете изрязаните краища на шлица и ги почукайте леко с чук, за да ги изравните. Тествайте парчето дърво за пасване в пролуката. Ако частта е твърде стегната в отвора, шлайфайте леко ръбовете на резервната част със среднозърнеста шкурка. Внимавайте да не повредите покритието на дървото.

Завършване на ремонта

За да завършите ремонта, залепете новия дървен блок на място. Ако сменяте цяла плочка, използвайте лепило за подови плочки; нанесете лепилото върху основата в отвора с назъбен разпръсквач. Върху набраздените страни на плочката нанесете тънък слой дърводелско лепило върху долния ръб на горния жлеб. Внимателно поставете новата плочка на място, първо с езиците, за да се заключи в жлебовете на допиращите се плочки; поставете набраздените страни здраво надолу върху допиращите се езици.

Когато плочката е позиционирана правилно, поставете парче дърво върху нея и я почукайте здраво с чук, за да я залепите и изравните. Ръбовете на новата плочка трябва да са изравнени с повърхността на околните плочки. Бързо отстранете излишното лепило с влажна кърпа.

Повече информация за циклене на дървен паркет. Ако сменяте една лента или едно парче от модул, използвайте епоксиден цимент, за да го залепите на място. Смесете епоксида, както е указано от производителя, и нанесете епоксида върху гърба и ръбовете на резервната част. Поставете парчето на място в отвора и го почукайте на място с дървен блок и чук, за да го залепите и изравните. Бързо отстранете излишния епоксид с влажна кърпа.

За да сте сигурни, че новото парче паркет се залепва здраво, покрийте го с парче дърво и го претеглете за цялото време на втвърдяване на лепилото или епоксида, както е указано от производителя. Оставете лепилото или епоксида да изсъхнат напълно, преди да премахнете тежестта. И накрая, ако покритието на новото парче дърво не се слива с околния под, полирайте или восъкете целия под.