За дома
Различните типове архитекти

Различните типове архитекти

Различните типове архитекти. Ето някои от най-често срещаните специализации по архитектура. Вашият избор може да ви накара да работите рамо до рамо с клиенти по страстни проекти, да прекарвате време навън или да правите положителни промени за околната среда. 

Различните типове архитекти

Жилищна архитект. Жилищните архитекти помагат на собствениците на жилища да проектират своя идеален дом – независимо дали това е къща, жилище, градска къща или имение. Те също помагат на предприемачите с многоетажни жилищни комплекси.

Ако изберете тази специализация, ще работите с емоционално инвестирани клиенти. Те не винаги ще знаят как да формулират желанията си, така че ще ви трябва много търпение, финес и креативност. Може да ви наемат да проектирате дом от нулата или да актуализирате съществуващо жилищно пространство, но ако едно нещо е сигурно, нито два дни няма да са еднакви. 

Пейзажна архитект 

Като ландшафтен архитект вие ще проектирате среди, като паркове, задни дворове, детски площадки, крайбрежни ивици, транспортни мрежи и национални паркове. Ще обмисляте неща като биоразнообразие, устойчивост, възстановяване, опазване и социология, така че това е широка и интересна специализация, особено ако обичате да създавате красиви външни пространства. 

Вътрешна архитект 

Когато общите архитекти проектират сгради, интериорните архитекти планират и проектират вътрешни пространства. Те измислят интелигентни оформления и обмислят как осветлението, вентилацията, материалите, акустиката и мебелите ще работят в пространството.

Ако обичате да създавате интериори, в които да живеете добре, или може би да се наслаждавате на потока от обзавеждане на магазини. Можете да се специализирате допълнително в интериорната архитектура за жилищни, хотелиерски или търговски помещения. 

Устойчива архитект 

Страстни сте за планетата и правите истинска промяна? Може да откриете, че устойчивата архитектура е възнаграждаваща. Като консултант по устойчивост, вие можете да обучавате клиентите за проектиране на зелени пространства. Те са устойчиви на бъдещето и защитават околната среда. Използвайки техническите си познания, вие ще подобрите ефективността на сградата, ще извършите одити и ще гарантирате, че строителството отговаря на стандартите за зелено строителство. 

Търговска архитект 

Ако искате да оставите своя отпечатък в общността и да проектирате сграда, която доминира над хоризонта, тогава това може да е специализацията за вас. Търговските архитекти проектират сгради за бизнес или обществено ползване, като хотели, търговски центрове, болници, училища и високи офис сгради. Ако поемете по този път, ще се изправите пред много творчески предизвикателства, защото ще трябва да планирате рентабилни структури, които отговарят на множество бизнес нужди.