Услуги
Облицовка на стъпала с камък

Облицовка на стъпала с камък

Облицовка на стъпала с камък

Стълбището пред дома ви ще бъде много по-привлекателно, ако го облицовате с естествени камъни. Така ще предизвикате топло усещане за близост с природата. Стълбите, облицовани с естествени камъни, допълват идеално растителността в двора.

Облицовка на стъпала с камък. Можете да изберете многоъгълни плочи, златисто-бежови или сребристо-сиви на цвят или плочи от дялан камък. Предимството на последните е, че имат правилна форма, което прави облицовката по-лесна за монтаж.

Как да подготвим повърхността за облицоване на стълби с естествен камък?

Бетонната повърхност трябва да се измие и изсуши. Целият прах трябва да се отстрани. Доброто измиване, почистване и обезпрашаване са задължителни, защото позволяват отварянето на порите на повърхността. Това е особено важно за стари циментови повърхности, ако искате да облицовате стълбите успешно. При работа с непочистени и пълни с прах повърхности, порите не са отворени и слепването на плочите/повърхността не е силно.

Отличното измиване на стълбите преди облицоване с камък е особено важно

Ако използвате струя чешмяна вода за измиване на бетонните стъпала, това ще отмие праха само по повърхността, без да почиства стъпалата в дълбочина. За дълбоко измиване, моля, използвайте водоструйна машина. При измиване с него налягането трябва да е над 100 атмосфери.

Препоръчително е да обработите повърхността на стълбите със специален препарат преди залепването на плочите. Специалните почистващи препарати, които се нанасят върху повърхността на стълбите, служат за подобряване на връзката между повърхността и каменните плочи. Получената връзка е еластична, което е допълнително предимство.

Прилагането на специален препарат може да се извърши:

  • под формата на разтвор от детергент и вода
  • чрез нанасяне на неразреден препарат чрез пръскане с метла за разбиване

След нанасяне на препарата, моля, изчакайте 24 часа. През това време покритието ще изсъхне и ще се образува грапав слой. Сега е моментът за лепене на каменните плочи.

Как да оформите ръбовете при облицовка на стълбите с камък

Ще подсилите още повече ефекта на близост с природата, ако подредите стълбите по формата на камъните или поне по ръбовете на камъните. Моля, изберете тесни части. Можете допълнително да ги оформите чрез вършитба; ако имате режещ инструмент, ще бъде по-лесно.

Как да залепите плочите към основата при облицовка на стълбите

Можете да разчитате на специални лепила, които се продават по магазините – лепила за каменна облицовка. Те обаче имат един голям недостатък по отношение на цената – те са скъпи. Ако обаче не искате да правите компромис, моля, използвайте ги. Ако не можете да си позволите скъпо лепило, можете да приготвите своя собствена смес. Особено популярен за тази цел е циментово-пясъчният разтвор, приготвен в съотношение 1:3; още по-добро е съотношението 1:2.