Интересно
Лунната нова година

Лунната нова година

Лунната Нова година е един от най-важните празненства за годината сред културите на Източна и Югоизточна Азия, включително китайски, виетнамски и корейски общности, наред с други. Празнуването на Нова година обикновено се празнува в продължение на няколко дни, а не само един ден, както в Нова година по григорианския календар. През 2023 г. Лунната Нова година започва на 22 януари.

Китайската лунна нова година е известна като Пролетния фестивал или Chūnjié на мандарин, докато корейците я наричат ​​Seollal, а виетнамците я наричат ​​Tết.

Обвързан с лунния календар, празникът започва като време за угощение и почитане на домашни и небесни божества, както и на предци. Новата година обикновено започва с първото новолуние, което настъпва между края на януари и обхваща първите 15 дни от първия месец от лунния календар – до настъпването на пълнолунието.

Зодиакални животни

Всяка година в лунния календар е представена от едно от 12 зодиакални животни, включени в цикъла от 12 станции или „знаци“ по видимия път на слънцето през космоса.

12-те зодиакални животни са плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче и прасе. В допълнение към животните, пет елемента земя, вода, огън, дърво и метал също са картографирани в традиционния лунен календар. Всяка година е свързана с животно, което съответства на елемент.

Новата 2023 година е определена за годината на заека. За последно годината на заека дойде през 2011 г.

Храни и традиции по лунната нова година

Всяка култура празнува лунната Нова година по различен начин с различни храни и традиции, които символизират просперитет, изобилие и сплотеност. В подготовка за Нова година по лунния календар къщите се почистват старателно. За да се избавят от злите духове, които може да са се събрали през старата година. Почистването също има за цел да отвори място за добра воля и късмет.

Някои домакинства провеждат ритуали за предлагане на храна и хартиени икони на предците. Други поставят червена хартия и банери, изписани с калиграфски послания за добро здраве и късмет пред и вътре в домовете. Старейшините раздават на децата пликове с пари. Храните, направени от лепкав ориз, обикновено се консумират, тъй като тези храни представляват заедност. Други храни символизират просперитет, изобилие и късмет през новата година.