За дома
LED лампи и техните характеристики

LED лампи и техните характеристики

LED лампи. Работен ток (mA, милиампера)

LED елементите работят от 10-100 mA или повече. Колкото по-мощен е диодът, толкова по-висок е токът, от който се нуждае, но толкова по-вероятно е светодиодът да изгори. Драйверите се използват за коригиране на текущите характеристики. Колкото по-точно работят, толкова по-дълго ще продължи диодът.

Напрежение (V, волта)

Зависи от полупроводниците и други химични елементи, използвани при производството на LED елемента. Техните качествени и количествени характеристики пряко влияят върху цвета на блясъка.

Мощност (W, вата)

Определя се от ток и напрежение. Колкото по-голяма е мощността, толкова повече светодиодът се загрява, но по-бързо се разваля. За да се предотврати подобно развитие на събитията, те се охлаждат принудително чрез инсталиране на радиатори от алуминий или други материали с подобни характеристики.

Цветна температура (K, Келвин)

Това зависи от материалите за производство на диода. Температурата определя нюанса на светодиода. То може да бъде топло жълто (1800 – 3500 K), неутрално бяло (3600 – 5000 K) или синкаво-студено (5100 K и по-горе).

Светлинен поток (лукс, лукс)

Определя интензивността на светлината. Показва колко лумена (единици светлинен поток) са за единица мощност, равна на 1 ват.

Ъгъл на разсейване (°, градус)

Това зависи от характеристиките на дифузионната леща. За един диод ъгълът на разсейване е 50 до 120 °. Ако се изисква акцентно (точково) осветление, се използва събирателна леща. Ако ъгълът на разсейване трябва да се увеличи до 270-360 °, се правят модулни конструкции.

Как LED осветлението ви помага да спестите пари?

Проучихме колко по-изгодни са LED решенията на фона на халогенни, флуоресцентни и лампи с нажежаема жичка. Основните предимства на светодиодите в икономически план се определят от техния експлоатационен живот и намален разход на енергия. Предлагаме да проверим това с пример.

Видове LED лампи

В апартамента

Такива LED лампи, са инсталирани в полилеи, настолни лампи, аплици и точкови източници на осветление. Те се купуват в комплект с лампи или поотделно, за да се премине към икономично потребление на енергия.