Интересно
Умение за емоционална интелигентност

Умение за емоционална интелигентност


Кое е това умение за емоционална интелигентност, което човек трябва да притежава?

Психолозите обикновено класифицират в четири категории умения за емоционална интелигентност.
Първото умение за емоционална интелигентност е способността да общувате ясно и отчетливо с другите. Това да обяснявате очакванията, активно да слушате, да влияете и да вдъхновявате. Не на последно място да работите или да ръководите екип и да разрешавате конфликти.

Второто умение за емоционална интелигентност е обща съпричастност и комфортно чувство за себе си при голяма група хора. Независимо дали сте екстроверт или интроверт, вие чувствате емоционалните сигнали на другите и рядко срещате недоразумения.

Третото умение е способността да познавате силните и слабите си страни и да живеете спокойно с тях. Също така и доброто познаване на личните емоции и тяхното въздействие върху живота ви.
И последното умение отговарящо на емоционалната интелигентност е способността да управлявате емоциите. Важно е да ограничавате разрушителното им влияние върху себе си. Способността да изпълнявате поетите ангажименти, да поддържате дългосрочни взаимоотношения и да се променяте в съответствие с околната среда.

Емоционалната интелигентност сама по себе си може да задържи човека на повърхността, но носи най-добри резултати в кариерата. Това става когато се комбинира с дълбоки познания и силна мотивация. Високият коефициент на интелигентност помага да влезете в университет или да получите дългоочаквана работа. Това обаче е развита емоционална интелигентност, която влияе върху излагането на стрес. Не на последно място помага да се намери връзка на ново място или да се адаптира към турбулентна работна ситуация.
Саморегулацията също е умение за емоционална интелигентност. Способността да чувате и да се поставяте на мястото на друг. Способността да управлявате настроението допълва практическите умения и способности във всички области, където се изисква комуникация.

Какво влияе емоционалната интелигентност и защо не можете без нея? Колко често сте попадали на невероятно талантлив, но незаменим човек, който не спазва споразумение? Били ли сте някога на негово място?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *