Други
Лекуване с арт терапия

Лекуване с арт терапия

Лекуване с арт терапия

„Когато хората постоянно изпитват някаква вътрешна болка, те често си мислят, че губят контрол над себе си. Сякаш болката им диктува какво да правят и какво не. Практиката на арт терапия помага да си възвърнете усещането за власт над себе си чрез себеизразяване и създаването на нещо уникално. – Така казва Келси Скерпен, арт терапевт в Масачузетската обща болница.

Лекуване с арт терапия. Арт терапията също помага за изследване на състоянието на физическото и психическото здраве. Като рисувате болка, можете да анализирате как тя влияе на настроението и ежедневния живот. Англичанинът Гари Молой живее с биполярно разстройство повече от 20 години и признава, че рисуването му помага да се чувства стабилно: „Постоянно се сблъсквам с радикални промени в настроението. Рисуването помага да се отклониш от това.”

Личен опит в арт терапията

Лекуване с арт терапия. Авторът на психологическия проект Subject 404, Владислав Кондратенко, се подложи на арт терапия, за да се справи със своята мъжественост. На сеансите той я визуализира в пастел и гваш. „Не харесвах рисунките си. Освен това, когато нарисувате нещо по болезнена тема и психолог (всъщност външен човек) гледа това, това е двойно неприятно, смущаващо и тъжно “, казва Владислав.

Той сподели това чувство с психолог на арт терапия и тя предложи да промените рисунката, сякаш никога не е имало проблем с мъжествеността. Допълвайки картината, Владислав постави петно ​​и в началото се разстрои: „Психологът отбеляза реакцията ми и попита какво може да означава това петно. Мислех, че изглежда като слънце вътре в мен и наистина допълваше рисунката перфектно. Промененият имидж започна да ме радва все повече и повече.” Тъй като Владислав привлече развитата си мъжественост, той се почувства приятно и добре, а отхвърлянето и дискомфортът започнаха да отстъпват.

Владислав отбелязва, че по време на сеансите очите на терапевта го плашеха: изглеждаха твърде проницателни. Той разказа за този специалист, който предложи да й нарисува очите, като ги промени, сякаш принадлежат на самия Владислав. „Направих го.

Всички страхове са изчезнали с арт терапията. Ефектът беше почти мигновен и ме взриви.” Уникален ефект, нали?

В случая с Владислав арт терапията се оказа ефективна за решаване на конкретен проблем. След като се справи с емоциите на хартия, той прехвърли резултата в реалния живот. „Станах по-отворен и общителен. Имам избор, който не съм имал преди: някъде мога да се покажа смело, но някъде просто няма да го направя “, казва Владислав.