Интересно
Кои са най-използваните нотки в парфюмерията?

Кои са най-използваните нотки в парфюмерията?

Кои са най-използваните нотки в парфюмерията?

Кои са най-използваните нотки в парфюмерията? Дали някога сте се чудили какво всъщност са парфюмните нотки? Как се отразяват на аромата ви?

Ето всичко, което трябва да знаете за тях.

Какво са парфюмните нотки и кои са най-използваните?

В днешно време има цял спектър от нотки, с които нашите любими марки и парфюмери могат да експериментират. Те са способни да пресъздадат почти всяка миризма, която ви харесва – кафе, бебешка пудра, прясно окосена трева и дори дъжд.

Няма ограничение за броя, който може да се използва във всеки аромат, но всички аромати (дори най-простите) съчетават поне три нотки заедно. Те са горни, средни и базови.

Горни

Когато за пръв път напръскате аромат върху мостра или върху кожата си, веднага ще усетите горните нотки. Това е първото ви впечатление за аромата, така че той обикновено е пълен със свежи и смели нотки, взети от цитрусови, плодови или пресни билкови аромати.

Те се изпаряват бързо, като продължават едва около 10-15 минути след първото вдишване.

Популярни горни нотки: бергамот, портокал, грейпфрут, лимон, босилек.

Средни

След като горните нотки избледнеят, средните (или сърдечните) започват да проникват. Това обикновено са флорални, плътни нотки и са най-доминиращият аромат. Той е по-дълготраен от горните нотки, но по-малко от базовите.

Популярни средни нотки: лавандула, розмарин, черен пипер, здравец, хвойна.

Базови

Базовите (или долните) нотки са това, което остава, след като ароматът се уталожи напълно, около час или нещо след първото ви впръскване. Усетените тук нотки имат дълготрайна сила.

Възможно е да забележите, че много аромати споделят едни и същи базови нотки, тъй като има по-малко нотки, които издържат върху кожата толкова дълги часове. Те могат също така да се удвоят като нотки, които повишават запазващата се сила на горните и средни нотки или да добавят допълнителен елемент на сложност към аромата – като пикантен нюанс с дървесна основа.

Как се създава балансиран парфюм?

Що се отнася до създаването на парфюм, който е балансиран и наистина приятен, има няколко неща, които професионалистите винаги имат предвид.

Ключът към създаването на страхотна смес е чрез балансиране на ароматните нотки. Обикновено средните нотки съставляват около 50-75% от сместа, горните нотки съставляват около 20-40%, а базовите нотки са около 5-10%.

Използва се техниката капка по капка, за да се създаде перфектния аромат.

Как да изберете парфюм според нотките?

За да изберете парфюма си по нотки, можете редовно да се консултирате с професионални сайтове. По този начин можете да научите повече за елементите, съдържащи се във всеки от ароматите. Така винаги ще бъдете сигурни, че избирате възможно най-доброто за себе си.

В парфюмерията всеки от нас може да бъде изненадан от собствените си възприятия. Например, някой, който смята, че не харесва розите, може най-накрая да бъде съблазнен от аромата им, ако не е наясно, че парфюмът ги съдържа. Всъщност розата може да е толкова добре облечена и оркестрирана в този конкретен аромат, че дори експертите ще имат трудности да я разпознаят, въпреки че нейното присъствие е неоспоримо.

Някои парфюми са истински произведения на изкуството: те са толкова добре дирижирани и компонентите са така добре свързани, че е трудно да се открият основните нотки.

Някои хора купуват аромат въз основа на рекламата, която е направена за него, други за бутилката на красивия продукт, а други избират аромата в зависимост от неговата марка. Но трябва да се мисли за качеството и за истинския превъзходен мирис, който един продукт, независимо от каква марка и на каква цена, би трябвало да предлага.

В крайна сметка добрият парфюм е преди всичко този, който ви доставя приятен „обонятелен шок“. Така че понякога не е чак толкова важно да се търси наличието на определена нотка.

За още полезна информация последвай линка!