Услуги
Как да изберете дигитална агенция, с която да работите?

Как да изберете дигитална агенция, с която да работите?

Как да изберете дигитална агенция, с която да работите?

Как да изберете дигитална агенция, с която да работите? С все по-разрастващо се интернет пространство, присъствието на един бизнес в мрежата е изключително важно. И тук на помощ идват дигиталните агенции.

Но как да изберем на фона на толкова много фирми, опериращи на пазара? Ето някои ценни съвети.

Знайте вашите нужди

Първата стъпка в процеса е разбирането на вашите нужди. Колкото по-добре можете да опишете вашите бизнес желания и очаквания от гледна точка на уебсайт, оптимизация за търсачки (SEO), реклама, социални мрежи и графичен дизайн, толкова по-добри ще бъдат вашите разговори с бъдещи дигитални агенции.

Микс от услуги

Преди да се обърнете към която и да е агенция, имайте приблизителна представа за услугите, които ви интересуват. Колкото по-добре познавате уникалните си изисквания за различни маркетингови услуги, толкова по-ориентиращи ще бъдат вашите партньорства с всяка агенция на пазара.

Попитайте агенцията дали офертата ѝ към вас включва всички включени услуги и подуслуги като копирайтинг, SEO, AdWords и други.

Вашият микс от услуги ще зависи от вашата аудитория и цели. Подходящата дигитална агенция ще извърши задълбочен анализ на пазара и ще предостави препоръки за най-добрите канали и услуги за вашата аудитория и нейните сегменти. Пазете се от агенции, които сякаш ви предлагат само своите най-печеливши продукти и услуги, а не тези, които най-добре отговарят на вашите главни цели.

Определете бюджета си

Трябва също така да разберете бюджета си и какво сте готови да похарчите. Няма определена цена в случая. Добрият маркетолог трябва да може да работи с всякакъв разумен бюджет и да оправдава вашите очаквания съответно.

Изисквайте пълна прозрачност

Липсата на прозрачност е най-основният и в същото време най-пренебрегваният червен флаг. Прегледайте уебсайта на дадена агенция и ако не виждате адрес, биография и списък с клиенти, тогава тази агенция вероятно не си заслужава времето и вниманието. Ако една фирма изглежда сякаш крие нещо, то вероятно е така. Това е много просто.

Опитни и специализирани членове на екипа

Независимо от вида на услугите, които търсите, от съществено значение е да се уверите, че агенцията, която наемате, има подходящите членове на екипа, които да се погрижат за вашия проект.

Например, не бихте наели някой да проектира лого, ако няма графичен дизайнер… Разгледайте страницата за информация, за да видите дали там са изброени членовете на екипа. Ако отговорът е „не“, то LinkedIn също е чудесно място за търсене.

Обещани резултати

Когато сте в индустрия, която има ниска бариера за навлизане, неизбежно ще трябва да се справите с хора, които твърдят, че знаят какво правят, но всъщност нямат представа. Маркетингът е една от тези индустрии.

Има редица маркетингови агенции и търговци на свободна практика в мрежата, които обещават много на потенциалните клиенти, но им липсват персонал и умения за изпълнение. В най-лошите случаи, те продължават да ви таксуват всеки месец и казват, че ще отнеме много време, за да видите резултатите от органичния трафик, въпреки че знаят, че действията им никога няма да доведат до промяна.

Цена

Можете лесно да филтрирате нискокачествени агенции чрез цената. Много фирми искат да вземат голяма сума пари, така че цената обикновено е първото нещо, за което те питат. Ако обаче намерите фирма, която начислява прекалено ниска такса, вероятно тя предлага и ниско качество.

Помислете за това от тяхна гледна точка: ако една агенция цени себе си твърде ниско, тогава ще предлага по-евтино и  своите услуги. Поради това е по-малко вероятно тя да направи допълнителни усилия за вашия бизнес, защото няма много финансови стимули за това.

Агенциите, които налагат малко по-високи цени, са склонни да се отнасят с клиентите си с по-голяма щедрост, защото могат да си позволят да го направят. Тук тайната се състои в това да търсите баланса.

Ето още важна информация по темата: https://www.investor.bg/medii/455/a/vse-poveche-bylgarski-biznesi-se-vyzpolzvat-ot-vyzmojnostite-na-digitalniia-marketing-291894/.