Интересно
Как да изберем училище или курс за ментална аритметика

Как да изберем училище или курс за ментална аритметика

За да изберете правилното училище за ментална аритметика за Вашето дете, проверете няколко важни за тази цел неща:

Колко деца са в групата по ментална аритметика.

Колкото по-малки са децата, толкова по-малка трябва да бъде групата. Препоръчителният брой деца в групата за деца в предучилищна възраст е до осем души, а за началното училище до десет души.

  • Каква е квалификацията на учителя.

Учителят трябва да притежава специализирани умения. Той може да ги получи в центровете  по ментална аритметика. Научете какво е образованието на учителя и вижте неговите сертификати. Международният сертификат по ментална аритметика е допълнителен плюс.

  • Предоставят ли учебни материали на децата.

Едно от най-важните условия на обучение е способността да се наблюдава всяко действие на учителя. По този начин можете да проверите учебните материали и качеството на обучението. Онлайн платформа също може да бъде добро решение.

  • Има ли домашни задачи за упражняване.

Менталната аритметика включва редовно консолидиране на придобитите знания, затова е важно да се обърне внимание на качеството и формата на домашните.

  • Предлага ли се пробен урок в самото начало.

Това е безопасна възможност за Вашето дете да опита ментална аритметика, а Вие да проверите качеството на училището или курса.

Малко за историята на възникването  на менталната аритметика

Менталната аритметика възниква в далечна Япония през 16 век. В първоначалните етапи на обучение се използва специално сметало, което се нарича абакус или соробан.

Абакусът се състои от рамка, разделителна лента, вертикални спици, горни („небесни“) и долни („земни“) кости. Една „небесна кост“ е равна на пет „земни“. Броят им варира от 13 до 31.

При работа с инструмента абакус детето използва само палеца и показалеца. Всички движения са доведени до автоматизъм. След като мине известно време детето се научава да извършва изчисления върху въображаемо сметало и задачите се решават с помощта на изображения.