За дома
Какво трябва да знаем за цимента?

Какво трябва да знаем за цимента?

Какво трябва да знаем за цимента? Що се отнася до вида на почвата, ако се предполага, че основата се полага върху суха пясъчна почва. M200, M250 са достатъчни. Въпреки това, по-често срещаните са глинестите почви или глинестите почви, които се нуждаят от по-издръжлив строителен материал M350 D0 и по-висок. Той има добра устойчивост на замръзване и водоустойчивост поради липсата на добавки. Същата марка цимент е подходяща за къща с мазе.

Какво трябва да знаем за цимента?

Смесените портландцименти (шлака, пуцоланови), въпреки че са по-скъпи поради наличието на добавки. Нямат устойчивост на замръзване и достигат якост по-бавно, така че е по-добре да започнете изграждането на основата през пролетта. Така че да могат да „получат по-силен” от слана. Но за райони с високо съдържание на соли, влажност или подпочвени води, те са идеални. Най-желаните марки за изграждане на основи за частни къщи и сгради са PC400 (D20), известен още като M400, и PC400 (D0). Но строителни материали, цимент с числото 500 се използват за изграждане на основите на многоетажни сгради, големи магазини и хангари.

Качествен строителен материал – цимент.

След отваряне на торбата с циментсе препоръчва незабавно да се омеси разтворът. Тъй като с течение на времето циментът губи своите свързващи свойства. Така че е по-добре да изхвърлите материала, който е лежал отворен повече от година. Използвайки горните препоръки и избирайки правилния тип цимент, разработчикът може да бъде сигурен, че основата му ще бъде здрава и надеждна и всеки обект, построен върху него, ще стои безпроблемно в продължение на много години.

Основата

За запълване на основата е обичайно да се купува най-висококачествен цимент с висок клас на якост. Това се дължи на честите натоварвания, упражнявани върху конструкцията: теглото на сградата, изместването на почвата, въздействието на валежите и капилярната вода, замръзването на основата през зимата. Портланд цимент от M400 и по-горе се е доказал добре, но в някои случаи е разрешено да се използва по-евтина марка. Всеки специфичен клас се избира според условията на строителство и експлоатация, също така е важно да се спазват правилните пропорции и да се извърши бетониране, като се вземат предвид изискванията на технологията за изливане.