Без категория
Какво означава думата „био“ в козметиката.

Какво означава думата „био“ в козметиката.

През последните години органичните продукти станаха популярни и сега все повече хора търсят тези етикети върху продуктите, които купуват, както хранителни, така и козметични. Какво означава думата „био“ в козметиката? Биокозметиката съдържа естествени съставки, така че да се избегнат алергии и други дерматологични проблеми. Ефективността  на био козметиката  зависи от нейния състав и веществата, които включва. Биокозметика са тези продукти, насочени към грижа за кожата, направени от естествени съставки с растителен произход. Освен това те идват от органични и биологични култури. Екологичната козметика не само уважава кожата ни, но и се  отнася справедливо към природата и животните.

Какво означава думата „био“ в козметиката? Характеристики на био козметиката

За да се счита козметичният продукт за био, той трябва да отговаря на редица характеристики:

  • 99% от съставките му трябва да са от растителен произход и органични.
  • Когато използвате биологични култури, те не трябва да съдържат пестициди или химикали.
  • Всичките му съставки са естествени, така че консерванти, оцветители, силикони и други изкуствени и синтетични вещества не са част от биокозметиката.
  • Не е тестван върху животни.
  • Контейнерите се рециклират.
  • Въздействието на производството на биокозметика върху околната среда е минимално, както и други процеси като транспорт и съхранение.

Био козметика срещу конвенционалната козметика

Конвенционалната козметика често съдържа висок процент съставки на петролна основа и може да включва вещества като оксибензон или парабени. Въпреки че е регламентирано за безопасна употреба в козметиката, използването на съставки на петролна основа е в противоречие с концепцията за наистина натурална и органична козметика, чийто състав трябва да бъде съставен предимно от минерали, естествени и органични растителни екстракти, продукти от микроорганизми или вещества, получени от тези източници. Свойствата на тези сложни смеси, като тези от растителни екстракти и масла, естествено помагат за защита, подхранване и хидратиране на кожата. В допълнение, фактът, че устойчиви органични и биоразградими съставки могат да бъдат намерени в натуралната и органична козметика, също помага да се уверят потребителите относно автентичността ,произход и качество на тези продукти.