Други
Какво е SEO и как работят търсачките

Какво е SEO и как работят търсачките

Какво е SEO и как работят търсачките за оптимизация

SEO – Search Engine Optimization е практиката за оптимизиране на уебсайт или уеб страница, за да се увеличи количеството и качеството на трафика му от органичните резултати на търсачката.

Предимствата са очевидни: безплатен, пасивен трафик към вашия уебсайт, месец след месец.

Но как да оптимизирате съдържанието си за SEO и какви „фактори за класиране“ всъщност имат значение? За да отговорим на това, първо трябва да разберем как работят търсачките.

Как работят търсачките

Търсачките са като библиотеки за дигиталната ера. Вместо да съхраняват копия на книги, те съхраняват копия на уеб страници. Когато въведете заявка в търсачката, тя преглежда всички страници в своя индекс и се опитва да върне най-подходящите резултати. За целта използва компютърна програма, наречена алгоритъм. Никой не знае как точно работят тези алгоритми, но имаме улики, поне от Google.

Ето какво казват те на страницата си „Как работи търсенето“:

„За да ви дадат най-полезната информация, алгоритмите за търсене разглеждат много фактори, включително думите на вашата заявка, уместността и използваемостта на страниците, експертизата на източниците и вашето местоположение и настройки. Тежестта, приложена към всеки фактор, варира в зависимост от естеството на вашата заявка – например свежестта на съдържанието играе по-голяма роля при отговорите на запитвания за текущи новинарски теми, отколкото при дефинициите на речника.“

Говорейки за Google, това е търсачката, която повечето от нас използват – поне за уеб търсения. Това е така, защото има най-надеждния алгоритъм досега. Въпреки това има много други търсачки, за които можете да оптимизирате.

Какво е SEO? Как работи то?

С прости думи, SEO работи, като демонстрира на търсачките, че вашето съдържание е най-подходящия резултат за разглежданата тема. Това е така, защото всички търсачки имат една и съща цел: да показват най-добрите и най-подходящите резултати на своите потребители.

Точно как правите това зависи от търсачката, за която оптимизирате.

Ако искате повече органичен трафик към вашите уеб страници, тогава трябва да разберете и да се погрижите за алгоритъма на Google. Ако искате повече гледания на видео, значи всичко е свързано с алгоритъма на YouTube. Тъй като всяка търсачка има различен алгоритъм за класиране, би било невъзможно да ги обхванем всички в една статия.

Знанието как работят търсачките и атрибутите, които търсят при класирането на съдържание, е от решаващо значение, когато се опитвате да създадете съдържание, което да се класира. Въпреки това алгоритмите на търсачките се променят непрекъснато и няма гаранция, че това, което е важно днес, ще бъде важно и следващата година.

Не позволявайте това да ви паникьосва. Най-общо казано, важните неща остават последователни с течение на времето. Фактори като обратни връзки, „авторитет“ и съответстващо намерение за търсене са били критични фактори в продължение на много години – и няма признаци това да се промени скоро.