Какво е SEO блог и важен ли е той за оптимизацията на сайта Ви?

Какво е SEO блог?

Какво е SEO блог? Обяснено просто, SEO  е практиката за оптимизиране на съдържанието на вашия блог за търсачките. SEO не включва само добавяне на богати ключови думи към вашето съдържание. То включва и внедряване на всички най-добри практики за SEO на страницата, с особен фокус върху архитектурата и HTML кода на вашия сайт. SEO включва също подобряване на скоростта на зареждане на страници, вътрешно свързване и т.н.

Защо блог SEO е важен?

Проучване установи, че SEO и социалните медии са двата най-големи източника на трафик за блогърите. И Databox е живото доказателство за това изследване – получаваме почти целия си органичен трафик чрез SEO. Или по-точно, получаваме малко по-малко от 250 000 сесии на месец (или както обичаме да казваме понякога – почти четвърт милион).

Излишно е да казвам, че без SEO, нашият сайт вероятно щеше да се разраства с много по-бавни темпове. Така че, ако искате да научите как да оптимизирате блога си за SEO и да увеличите органичния трафик, не забравяйте да разгледате нашите експертни SEO съвети, получени от над 100 търговци.

Но преди да започнем, нека да отговорим на някои често задавани въпроси.

Помагат ли блоговете за SEO?

Краткият отговор: абсолютно!

За да отидем по-дълбоко. Блоговете помагат за подобряване на SEO по множество начини, които повишават вашето класиране или позициониране в страниците с резултати от търсачките (SERP). Някои от най-добрите начини включват:

Блогът отговаря на въпросите, които вашата целева аудитория има. Следователно помага да ви позиционирате като авторитет и да демонстрирате своя опит.

Докато отговаряте на въпросите на аудиторията си и тя чете публикациите ви в блога, времето за престой във вашия сайт (времето, прекарано в сайта) се увеличава.

Ако вашите публикации в блога могат да се похвалят с висококачествено съдържание, което предлага стойност, степента на отпадане на публикациите в блога трябва да е по-ниска.

Блогването ви дава добра възможност да използвате ключови думи с дълга опашка и да получавате обратни връзки, като и двете подобряват вашето класиране в SERPs.

Така че, ако искате да научите как да пишете удобни за SEO блог публикации, които също се харесват на вашите читатели, продължете да четете.

Колко често трябва да блогвате за SEO?

Проучванията показват, че публикуването на повече от 11 публикации на месец е магическото число. То движи иглата на трафика в полза както на B2B, така и на B2C блогове.

Въпреки това, достигането на правилния отговор тук не е толкова лесно, тъй като честотата на блоговете ви зависи от множество фактори, включително.

Вашите цели: Планирате ли да привлечете трафик или се стремите да увеличите информираността за марката?

Размер на вашата компания: Създаването на съдържание в блог отнема време и усилия. Разбира се, малък екип не може да си позволи да прави това, което може да направи голям.

Не сте сигурни откъде да започнете? Ето помощ въз основа на скорошни изследвания:

Ако целта ви е да привличате органичен трафик, трябва да водите блог 3-4 пъти седмично, в случай че сте малък бизнес, и 4-5 пъти седмично, включително свежо и актуализирано съдържание, ако имате голям блог.

Ако целта ви е информираност за марката, работете върху 1-2 нови публикации в блога седмично, в случай че имате малък блог. За голям блог създайте 3-4 нови публикации и обновявайте други всяка седмица.

Каквато и да е честотата на блоговете ви, имайте предвид, че искате да следвате последователен график за публикуване, така че аудиторията ви да знае кога да чуе от вас.