Услуги
Какви са предимствата на каменната минерална вата?

Какви са предимствата на каменната минерална вата?

Какви са предимствата на каменната минерална вата пред всички останали изолационни продукти на пазара. Каменната вата възниква съвсем случайно през 19 век на Хаваите. Силен вятър охлажда и разпръсква вулканичната лава, създавайки пухкави влакна, с които местното население по-късно покрива колибите си, за да се предпази от жегата. Методът за производство на каменна минерална вата е патентован за първи път в САЩ през 1870 г. и все още се основава на подобни принципи.

Суровините от минерален произход се разтопяват при висока температура, от тях се получава „лава“, т.е. стопилка, която се изтегля във влакна. Тези нишки след това се правят в плочи от каменна вата – единственият материал, който осигурява както топло- и звукоизолация, така и противопожарна защита. 

Какви са предимствата на каменната минерална вата?

Каменната минерална вата е изолационен материал, предназначен за топло-, звуко- и пожарозащита в строителството и индустрията. 

Тенденциите в строителството, както и законовите разпоредби налагат високо ниво на енергийна ефективност както на новите сгради, така и на реновираните обекти. В същото време съвременното строителство изисква качествени, многофункционални материали, за предпочитане от естествен произход. Каменната минерална вата отговаря на всички тези изисквания и се счита за избор №1 за архитекти, инвеститори, строители и собственици на жилища. 

Предимства от нейното използване

Каменната вата има отлични топлоизолационни свойства. Изолацията от Rockwool ефективно намалява сметките за отопление и охлаждане на дома. В зависимост от неговата плътност, дебелина и други свойства, може да се монтира върху покриви, в леки прегради, стени, подове и фасади. Топлинният комфорт и качеството на въздуха в помещенията са подобрени. Това прави жизнената среда на обитателите по-здравословна. 

Каменната вата има звукоизолиращи свойства. Това е също толкова важно, колкото и неговите топлоизолационни свойства. Шумовете, идващи от съседните апартаменти, понякога пречат на комфорта в дома. С подходяща изолация може да не чувате тези нежелани звуци в ежедневието си и да се наслаждавате на тишината и спокойствието. 

Когато мислите за пожарна безопасност, не забравяйте изолацията. Каменната вата е негорима и осигурява сигурност и противопожарна защита на вашия дом. Пожарът може бързо да излезе извън контрол в сгради без подходяща изолация. Каменната вата не разпространява огън и не отделя дим. 

Каменната вата е дишащ материал. Изолационната система от каменна вата позволява на частиците влага да преминават ефективно през стените и изолацията. Ако има остатъчна влага в стените – дишащата система с изолационна вата ще позволи тази влага да премине навън и стените ще бъдат сухи. Това намалява риска от развитие на мухъл и бактерии в жилищните помещения. 

Каменната вата запазва свойствата си във времето. Не старее /не е органичен материал/ и не се нуждае от последваща поддръжка, освен ако не е механично повреден. Изолирайки дома си с каменна вата, вие правите дългосрочна инвестиция с бърза възвръщаемост. 

Продуктите от каменна вата имат сертификат EUCEB. Този сертификат се дава само за категорията „Биологични продукти“ от европейски сертификационен борд. Продуктите, сертифицирани от EUCEB, са направени от влакна, които не са класифицирани като опасни в съответствие с разпоредбите на ЕС относно класификацията, етикетирането и опаковането на вещества и смеси.