Услуги
Връщане на работа след Covid-19

Връщане на работа след Covid-19

Връщане на работа след Covid-19

Връщане на работа след Covid-19. Завръщането на работа след преболедуване на ковид може да бъде предизвикателство. Продължителните симптоми като задух, умора, лоша концентрация и тревожност могат да затруднят връщането към работа. Колкото по-дълго сте били болни, толкова по-трудно може да се върнете на работа.

Ами ако не съм сигурен дали ще се върна на работа

Ако не се чувствате достатъчно здрави, за да се върнете на работа, следните стъпки могат да накарат връщането на работа да се почувства по-лесно управляемо.

  1. Говорете с личния си лекар

Вашият медицински специалист ще обсъди с Вас как симптомите влияят върху работата Ви и как работата влияе върху симптомите Ви. Те могат да подскажат, че можете да вършите част от работата си или да се върнете на непълно работно време.

  • Вземете подходяща бележка или алтернативни доказателства

Вашият лекар или друг медицински специалист ще Ви даде подходяща бележка, ако здравето влияе върху работоспособността Ви. Бележката за годност предоставя съвети от Вашия медицински специалист към Вашия работодател. Той може да реши дали да го приеме или не.

  • Разберете промените на работното място

Вашият работодател трябва да е готов да въведе промени на работното място, за да Ви помогне. Това са промени в работната среда, които позволяват на хората да работят безопасно и продуктивно, ако имат здравословно състояние, нараняване или увреждане. Вашата бележка за годност може да предложи предложения за промени на работното място, но можете да помислите за модификации, които също могат да ви помогнат.

Модификациите на работното място включват позволяване на служителите да се върнат поетапно на работа, включително, работа от вкъщи, гъвкаво работно време или работа на непълно работно време.

Степента на връщане към работа трябва да отчита както часовете на работа, така и сложността на работата. Обикновено степенуваното връщане на работа се извършва в продължение на шест седмици, като се започне с най-лесните части от работата. Например посещаването на работа два дни в седмицата през първата седмица, три дни в седмицата през втората и третата седмица, четири дни в седмицата през четвъртата и петата седмица и пълен работен ден през шестата седмица.

Ако сте изкарали сериозно Covid-19 и сте имали постоянна умора, това може да е твърде бързо. Планове за връщане към работа трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да се променят, ако и симптомите Ви се променят през този период.